Apostolos\’ Daily Plate

Τόσο επίκαιρος όσο ποτέ άλλωτε!

Posted in Παιδεία by asyropoulos on 10 Δεκεμβρίου, 2008

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» διάλεξε για την πρώτη του σελίδα, σήμερα 10 Δεκεμβρλιου 2008, ένα απόσπασμα από τον Ισοκράτη που είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ άλλωτεe-typos

ΥΓ Δυστυχώς πρέπει να ομολογήσω πως πλανήθηκα. Εκτός από τα εύστοχα σχόλια που ακολουθούν, μπορείτε να διαβάσετε την στήλη «Υποθέσεις» της σημερινής (25-02-2009) «Καθημερινής» για το θέμα αυτό.

4 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Anonymous said, on 13 Δεκεμβρίου, 2008 at 4:41 πμ

  Ο κύριος τίτλος του ΕΤ είναι αναληθής ή τουλάχιστον παραπλανητικός. Ορίστε μερικές διευκρινίσεις περί Ισοκράτη από το http://www.antinews.gr:

  O Ισοκράτης δεν είπε αυτό που έβαλαν στο στόμα του. Το απόσπασμα είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής:

  Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

  Φυσικά, μετάφραση δεν μας χρειάζεται διότι όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. Επειδή όμως μπορεί να περάσει και κανείς αλλοδαπός που δεν μετέχει της ημετέρας παιδείας, μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα:

  Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

  Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται».
  Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας».

  Για άλλη μια φορά, οι ελληναράδες χρησιμοποιούν τους αρχαίους όπως ο μεθυσμένος τον φανοστάτη: όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα.

 2. asyropoulos said, on 15 Δεκεμβρίου, 2008 at 5:54 μμ

  Λόγω «τεχνικών δυσκολιών» (ας είναι καλά οι απαράδεκτοι οι ISP!) δεν μπόρεσα να αποστείλω έγκαιρα την παρακάτω «απάντηση» το οποίο κάνω τώρα.

  Αποτελεί αρχή μου να δημοσιεύω κάθε σκέψη, απάντηση και διαφωνία σε αυτά που γράφω. Ούτε σοφός είμαι, ούτε και αλάνθαστος. Όμως θεωρώ πως ο καθένας που γράφει κάτι, έστω και ένα ανέκδοτο, θα πρέπει να μάθει να βάζει την υπογραφή του κάτω από το κείμενό του, Αλλιώς θα θεωρηθεί, όχι άδικα, ως προσπάθεια ανέξοδου εντυπωσιασμού. Είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που δημοσιεύω απάντηση από ανώνυμο.

 3. a_droseltis said, on 20 Δεκεμβρίου, 2008 at 11:55 πμ

  Το πλήρης κείμενο από το οποίο ο ανώνυμος δημοσίευσε ένα απόσπασμα βρίσκεται στη σελίδα του Σαραντάκου. Αυτή είναι καθώς φαίνεται και η αρχική πηγή, και όχι το antinews.gr (όπου και δεν μπορώ να το βρω).

 4. asyropoulos said, on 20 Δεκεμβρίου, 2008 at 12:23 μμ

  Παπατζιλίκι στο παπατζιλίκι δηλαδή. Άντε να δούμε που θα καταλήξουμε σε αυτή τη χώρα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: