Apostolos\’ Daily Plate

Το χαράτσι του Έπαφου

Posted in Παιδεία by asyropoulos on 17 Σεπτεμβρίου, 2008

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά οι έλεγχοι που παίρνουν οι μαθητές Γυμνασίου  τυπώνονται από ένα  πρόγραμμα που ονομάζεται   Έπαφος. Το πρόγραμμα αυτό το έχουν τα περισσότερα σχολεία και την χρήση του την έκανε σχεδόν υποχρεωτική το Υπουργείο Παιδείας κάποια στιγμή σίγουρα πριν το 2004. Όμως ενώ κάνανε σχεδόν υποχρεωτική τη χρήση του προγράμματος αυτού, οι καρτέλες μαθητών και όλη η σχετική άχρηστη γραφειοκρατεία εξακολουθεί να υπάρχει. Από την άλλη, η εταιρεία ανάπτυξης του λογισμικού ζητά από όλα τα σχολεία που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα να πληρώσουν υποχρεωτικά αναβάθμιση. Εγώ γνωρίζω πως άμα αγοράσω ένα πρόγραμμα, όταν βγουν νέες εκδόσεις άμα θέλω κάνω αναβάθμιση. Εδώ έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία της υποχρεωτικής επί πληρωμής αναβάθμισης λογισμικού! Αν δε δεν πληρώσει κάποιο σχολέιο, τότε το προγραμμα «κλειδώνει»! Αυτά ούτε η  Microsoft δεν τα σκέφτηκε! Το πόσο της αναβάθμισης είναι 100€ και σκεφτήτε πόσα Γυμνάσια υπάρχουν άρα και πόσα χρήματα κονομάει η εταιρεία αυτή.

Ύστερα να μην απορούμε που πάνε τα λεφτά;

3 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. ikd said, on 18 Σεπτεμβρίου, 2008 at 6:57 πμ

  Θυμίζει λίγο την περίπτωση κάποιων προγραμμάτων διαχείρισης ιατρικών αρχείων (ασθενών, κλπ) στις ΗΠΑ. Δεν πλήρωσε ο γιατρός και κλείδωσε το πρόγραμμα και έχασε τα αρχεία με τους ασθενείς, γεγονός επικίνδυνο για τη δημοσια υγεία.

  Ανοικτό λογισμικό, η μόνη λύση.

  Ι.

 2. Χρήστος Χαλδαιόπουλος said, on 15 Νοεμβρίου, 2008 at 7:41 πμ

  Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι

  Το συμβόλαιο συντήρησης ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό για κανέναν χρήστη του δ-ΒΑΣΗ και φυσικά η εφαρμογή ΔΕΝ κλειδώνει αν κάποιος δεν έχει συμβόλαιο υποστήριξης.

  Όλα τα σχολεία που αγοράζουν το δ-ΒΑΣΗ δικαιούνται δωρεάν όλα τα service packs της ίδιας έκδοσης τα οποία κατεβάζουν από το site μας. Δεν δικαιούνται δωρεάν φυσικά τις επόμενες εκδόσεις του προιόντος όπως συμβαίνει σε όλα τα λογισμικά του πλανήτη. Έχοντας αγοράσει το Word2000 δεν δικαιούσαι δωρεάν το Word2003 (ενώ αντίθετα δικαιούσαι όλα τα service packs του Word2000 όσο αυτό υποστηρίζεται και κυκλοφορούν ServicePacks).

  Την οποιαδήποτε επόμενη έκδοση τα μεν σχολεία που έχουν συμβόλαιο την προμηθεύονται δωρεάν, τα δε σχολεία που δεν έχουν, αν τη θέλουν, πληρώνοντας ένα κλάσμα της λιανικής τιμής της νέας έκδοσης. Έτσι κάποιο σχολείο που έχει π.χ. την έκδοση 8, μπορεί να τη χρησιμοποιεί όσα χρόνια θέλει και αν κάποτε αποφασίσει ότι τον ενδιαφέρει η έκδοση 13 να πληρώσει και να την προμηθευτεί χωρίς να έχει πληρώσει τίποτε στο μεταξύ.

  Το συμβόλαιο υποστήριξης βέβαια προσφέρει στους χρήστες του, τηλεφωνική και τεχνική βοήθεια πάνω σε οτιδήποτε αφορά τη χρήση αλλά και την αξιοποίηση της εφαρμογής από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 καθημερινά και κάποιες κρίσιμες περιόδους και τα Σάββατα. Τα σχολεία που προμηθεύονται το δ-ΒΑΣΗ δικαιούνται με την αγορά του προγράμματος δωρεάν αυτές τις υπηρεσίες για 12 μήνες και μετά ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ αγοράζουν και το ετήσιο συμβόλαιο υποστήριξης. Καμιά έκδοση της εφαρμογής ΔΕΝ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΠΟΤΕ και κανένα σχολείο δεν έχει «υποχρεωθεί» να αγοράσει επόμενη έκδοση ή συμβόλαιο επειδή κλείδωσε η έκδοση που έχει. Υπάρχουν Γυμνάσια που εξυπηρετούνται με την έκδοση του 2000, γνωρίζουν τη χρήση τους πολύ καλά και δεν έχουν πληρώσει ποτέ συμβόλαιο από τότε (υπάρχουν και 2 σχολεία που χρησιμοποιούν ακόμη την DOS έκδοση !!!).

  Ο κωδικός που αναφέρεστε υπάρχει μόνο για να μας προστατεύει από παράνομες κόπιες του προγράμματος (και τα τελευταία χρόνια αντικατέστησε το HASP) και δεν εμποδίζει πουθενά κανένα σχολείο που έχει αγοράσει το δ-ΒΑΣΗ.

  Τέλος να επισημάνω ότι κανένας δεν έκανε υποχρεωτική τη χρήση του δ-ΒΑΣΗ και πολύ περισσότερο του Υπουργείο Παιδείας. Το δ-ΒΑΣΗ είναι ένα εμπορικό προϊόν που όποιος θέλει αγοράζει γιατί προφανώς σε κάτι τον εξυπηρετεί. Αντίστοιχα υπάρχουν και άλλα προγράμματα του ΕΠΑΦΟΥ για σχολεία (ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, AdvancedTimeTable), και άλλα προγράμματα για σχολεία άλλων εταιρειών αλλά και πολλά προιόντα εκτός Πληροφορικής που πωλούνται στα σχολεία. Κανένας προφανώς δεν απαγορεύει σε ένα γυμνάσιο είτε να μην έχει καθόλου μηχανογράφηση και να λειτουργεί χειρόγραφα στις καρτέλες και στους ελέγχους ή να χρησιμοποιεί λογισμικά όπως το Excel ή ακόμη και να αναπτύσσει δικιά του μηχανογράφηση με τους εκπαιδευτικούς της πληροφορικής

  Με εκτίμηση

  Χρήστος Χαλδαιόπουλος
  Γενικός Διευθυντής του ΕΠΑΦΟΥ

 3. asyropoulos said, on 27 Νοεμβρίου, 2008 at 1:02 μμ

  Κανένας προφανώς δεν απαγορεύει σε ένα γυμνάσιο είτε να μην έχει καθόλου μηχανογράφηση και να λειτουργεί χειρόγραφα στις καρτέλες και στους ελέγχους ή να χρησιμοποιεί λογισμικά όπως το Excel ή ακόμη και να αναπτύσσει δικιά του μηχανογράφηση με τους εκπαιδευτικούς της πληροφορικής

  Δεν θα το έλεγα. Συζητώντας το θέμα με έναν διευθυντή γυμνασίου μου είπε πως ακόμη και το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί αυτονόητο ότι το κάθε σχολείο θα χρησιμοποιεί τον Έπαφο. Επιπλέόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Υπουργείο είχε στείλει αντίγραφα του προγράμματος δίνοντας έμμεσα τουλάχιστον την ευλογία του για τη χρήση του προγράμματος. Βέβαια αυτό δεν είναι κακό, αλλά ούτε και καλό καθώς το Υπουργείο έπρεπε να αναθέσει σε κάποιον (τα Τμήματα Πληροφορικής των «ΑΕΙ» τι κάνουν;) να δημιουργήσουν ένα λογισμικό το οποίο στη συνέχεια θα διανέμονταν δωρεάν. Άλλωστε, όπως σχολίασε και ένας αναγνώστης πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε ανοικτό λογισμικό.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: